Het ontstaan van Het Oosterbad

Tijdens een vergadering op 28 juni 1928 werd, onder voorzitterschap van de heer P. Mantel, Het Oosterbad opgericht.
Zoals hij bij de opening van die vergadering zei: “Dat één comité zich in het oosten onzer gemeente gevormd heeft om een zwem- en badhuis in deze wijk te doen stichten.’
De verdrinkingsdood van een jongetje destijds was de aanleiding om wat er al lang sluimerde in Aalsmeer-Oost, tot een uitgesproken wens te maken.
Voor een locatie viel het oog op het terrein achter café de Groot, tegenover de kerk en het poeltje daarachter langs de Takkade.
De naam zou ‘Het Oosterbad’ worden.

Generatie na generatie

De ‘Vereeniging Het Oosterbad’ werd opgericht in het café en het bestuur gekozen. Op 21 juni 1929 was het zover dat het bad geopend kon worden. Er was echter nog geen badmeester en het kiezen uit de sollicitanten was moeilijk, totdat er een kaart kwam van ene heer Geurts uit Haarlem: hij moest het zijn.
De keuze voor de heer Geurts bleek een gouden greep: menig Aalsmeerder kreeg van hem de eerste zwemlessen.

Hierna verzorgde de familie Lucassen het beheer van het zwembad. Wat voor hen begon als een ‘klus’ van ongeveer zes weken zou uitgroeien tot een jarenlange verbintenis die nog veel langer zou doorwerken. ‘Juf Ilse’ Harting nam het stokje 10 jaar lang over totdat er in 2012 weer een Lucassen terugkeerde, ditmaal vergezeld van haar dochters.

Door de jaren heen werden er niet alleen zwemlessen gegeven in het zwembad, maar ook waterpolowedstrijden gehouden, zwemvierdaagsen, familie-estafettes en schoonspringwedstrijden. Ook werd het zwembad continu gerenoveerd en opgeknapt.

Het Oosterbad: mensenwerk

Sinds 1928 heeft Het Oosterbad vele hoogtijdagen gekend, een bijna-sluiting rond 1974, en de wederopstanding daarna. Die wederopstanding kwam vooral tot stand door het besef dat een al zo lang bestaand en milieuvriendelijk zwembad gewoon noodzakelijk is en niet verloren mocht gaan.
Vele vrijwilligers, bedrijven en leden sloegen de handen ineen, doneerden zand, verf, hout, grond en vooral heel veel tijd, en brachten het zwembad terug tot grote bloei.

Die saamhorigheid, samenwerking en steun, het besef van de noodzaak tot behoud van deze unieke les- en plezierlocatie is er nog steeds. Dat is ook de reden dat Het Oosterbad in vele harten een bijzondere plek inneemt en het tot een van de oudste en meest unieke zwembaden in Nederland maakt.